THIS PRESS RELEASE AND THE INFORMATION CONTAINED HEREIN, IS RESTRICTED AND IS NOT FOR RELEASE, DISTRIBUTION OR PUBLICATION IN WHOLE OR IN PART, DIRECTLY OR INDIRECTLY, IN OR INTO THE UNITED STATES, AUSTRALIA, CANADA, JAPAN OR SOUTH AFRICA OR ANY OTHER JURISDICTION IN WHICH THE SAME WOULD BE UNLAWFUL. PLEASE SEE THE IMPORTANT NOTICE AT THE END OF THIS PRESS RELEASE.

  • Pakket financieringen tot maximaal €87 miljoen, bestaande uit een combinatie van schuldpapier, converteerbare obligaties en uitgifte van aandelen
  • Overeenkomst over voorwaarden voor nieuwe lening van US$40 miljoen (circa €37 miljoen) bij bestaande en nieuwe geldverschaffers
  • Inschrijvingen van tot op heden €17 miljoen leggen stevig fundament onder converteerbare obligatielening
  • Claimemissie voor aanvullende financiering naar verwachting binnenkort van start

Leiden, 14 november 2016: Biofarmaceutische onderneming Pharming Group N.V. (EURONEXT: PHARM) maakt bekend aanzienlijke vorderingen te hebben geboekt met de financiering ter afronding van de op 8 augustus getekende transactie met dochtermaatschappijen van Valeant Pharmaceuticals International, Inc. (NYSE/TSX: VRX) voor de terugkoop van de Noord-Amerikaanse commerciële rechten van Pharmings eigen product RUCONEST®.

De Onderneming heeft voorwaarden getekend met een syndicaat van kredietverstrekkers voor een US$40 miljoen, 42 maanden kredietfaciliteit tegen standaard marktvoorwaarden (8% rente en een eenmalige finale 9%-betaling bij einde van de looptijd in juni 2020). Een van Pharmings bestaande kredietverstrekkers maakt deel uit van het syndicaat. De documentatie van de lening wordt in de komende weken gereedgemaakt. Voorwaarde voor de kredietfaciliteit is dat Pharming er in slaagt minimaal €40 miljoen via een converteerbare obligatielening en uitgifte van aandelen te vergaren.

Daarnaast  zijn investeerders gevonden die met inschrijvingen van tot op heden €17 miljoen een stevig fundament hebben gelegd onder een vijfjarige converteerbare obligatielening, converteerbaar in aandelen tegen een premie van 25% van de 20 dagen volume gewogen gemiddelde prijs (VWAP) van de aandelen in de periode voorafgaand van de goedkeuring van het in verband met de claimemissie uit te geven prospectus door de Autoriteit Financiële Markten, (Het Prospectus). De obligaties hebben een coupon van 8,5% en een warrant-dekking van 20%. Ook de warrant converteert met een 25% premie tegen VWAP. Nieuwe additionele inschrijvingen voor deze obligaties worden momenteel bij institutionele investeerders verzameld.

Zodra de omvang van de converteerbare obligatielening is bevestigd, naar verwachting later deze week, en na goedkeuring van het prospectus, zal Pharming starten met een claimemissie voor het restant van de benodigde financiering. Deze zal, als zich geen verdere investeerders voor de converteerbare obligatielening melden, maximaal zo’n €33 miljoen bedragen. Bestaande aandeelhouders wordt als eerste de gelegenheid geboden op de nieuwe aandelen (Rights-aandelen) in te schrijven met een discount op dezelfde VWAP als voor de obligaties.

De korting op de claimemissie-aandelen wordt zo laag mogelijk gehouden ten opzichte van de koers van het aandeel van de Onderneming, om verwatering zoveel mogelijk te beperken.

In geval niet alle aandelen in de claimemissie door bestaande aandeelhouders worden opgenomen, zal het restant van deze aandelen (Rump-aandelen) direct worden geplaatst bij geïnteresseerde institutionele beleggers in de VS en Europa tegen dezelfde prijs. Institutionele beleggers die hiervoor inschrijven voor het einde van de aanbieding en daarmee de uitgifte ondersteunen, ontvangen eveneens warrants met een warrant-dekking van 25% tegen een 25% premie op de VWAP. Alleen de Rights- en Rump-aandelen zullen worden uitgegeven in relatie tot de terugkoop van de verkooprechten. De aandelen die worden gerepresenteerd door warrants en converteerbare obligaties worden slechts uitgegeven tegen toekomstige  conversie met een 25% premie op de VWAP.

Er zijn ook “premium priced” alternatieve converteerbare instrumenten die periodiek aflosbaar zijn in aandelen of cash naar Pharming’s keuze, aangeboden. Deze instrumenten worden momenteel onderzocht op hun merites. Zulke instrumenten zouden naast het bankkrediet en de converteerbare obligaties kunnen worden ingezet en zouden, wanneer gebruikt, geheel of deeltelijk in plaats van de claimemissie kunnen komen. Het gebruik van zulke instrumenten in combinatie met het bankkrediet en de converteerbare obligatie zal de noodzaak om aandelen uit te geven bij het afronden van de deal met Valeant dan verder beperken of totaal overbodig maken.

Sijmen de Vries, Pharmings CEO zegt over de geboekte vorderingen met de financiering:

“We zijn blij dat we een financieringspakket hebben kunnen samenstellen dat de verwatering van bestaande aandeelhouders minimaal houdt. Het heeft ook investeerders van hoge kwaliteit aangetrokken. Hierdoor kunnen we de transactie met Valeant afronden, RUCONEST® veel verder brengen en zal Pharming mogelijk drie jaar sneller winstgevend worden dan onder de licentie met Valeant.”

“Met een dergelijk financieringspakket verwachten we ruim binnen de limiet van het beschikbare maatschappelijke aandelenkapitaal te blijven, om verwatering van aandeelhouders beheersbaar te houden. Samen met de uitstekende data uit een fase II studie met RUCONEST® naar de preventie van angio-oedeem-aanvallen, die gisteren werden gepresenteerd op de American College of Allergy, Asthma and Immunology scientific meeting in San Francisco, én het afgelopen vrijdag bekendgemaakte positieve advies van de European Committee for Medicinal Products for Human Use voor het toestaan van zelftoediening voor patiënten in Europa, ziet de toekomst van RUCONEST er veelbelovend uit. We zijn ervan overtuigd hiermee uitstekende toegevoegde waarde te creëren voor zowel aandeelhouders als patiënten en andere stakeholders.”

BELANGRIJKE INFORMATIE

Dit bericht is een vertaling van het originele Engelstalige persbericht. In geval van verschillen ten gevolge van vertaling of verschillen in interpretatie, geldt het originele Engelstalige persbericht als leidend.

Over Pharming Group N.V.

Pharming is een gespecialiseerde biofarmaceutische onderneming gericht op de ontwikkeling van innovatieve producten voor de veilige en effectieve behandeling van zeldzame aandoeningen en ziekten waarvoor nog geen therapieën voorhanden zijn.

Pharmings leidende medicijn RUCONEST® (conestat alfa) is een recombinant (DNA waarin een stukje menselijk DNA dat codeert voor het geneesmiddel, is ingelast) humane C1 esterase remmer, die is goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met aanvallen van acuut erfelijk angio-oedeem in Europa, de Verenigde Staten, Israël en Zuid- Korea. In andere gebieden waar het nog geen marketingautorisatie heeft ontvangen is het medicijn is beschikbaar op ‘named-patient’ basis via het Global Access Programme (GAP) van (HAEi) de internationale patiëntenorganisatie (het HAEi- GAP).

RUCONEST® wordt door Pharming zelf verkocht in Algerije, Andorra, Bahrein, België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Jordanië, Koeweit, Libanon, Luxemburg, Marokko, Nederland, Oman, Oostenrijk, Portugal, Qatar, Syrië, Spanje, Zwitserland, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en Jemen.

RUCONEST® wordt gedistribueerd door Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (SS: SOBI) in de overige EU-landen en in Azerbeidzjan, Wit Rusland, Georgië, IJsland, Kazachstan, Liechtenstein, Noorwegen, Rusland, Servië en de Oekraïne.

RUCONEST® wordt in de Verenigde Staten gedistribueerd door een dochteronderneming van Valeant Pharmaceuticals International, Inc. (NYSE: VRX/TSX: VRX), na de overname door Valeant van Salix Pharmaceuticals, Ltd.

RUCONEST® wordt in Argentinië, Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Panama en Venezuela gedistribueerd door Cytobioteck.

RUCONEST® wordt in Zuid Korea gedistribueerd door HyupJin Corporation en in Israël door Megapharm.

Met RUCONEST® vond dit jaar een fase II gerandomiseerde, dubbel blind placebo-gecontroleerde studie plaats voor de preventieve behandeling van angio-oedeem aanvallen als gevolg van erfelijk angio-oedeem.

RUCONEST® wordt ook onderzocht in een fase II klinische studie voor de behandeling van acute aanvallen van angio-oedeem ten gevolge van erfelijk angio-oedeem bij kinderen van 2-13 jaar. Bovendien wordt de toepassing van het medicijn onderzocht voor de behandeling van andere ziektebeelden.

Pharmings technologieplatform omvat een uniek, in overeenstemming met GMP-maatstaven, gevalideerd proces voor de productie van pure recombinant humane eiwitten. Het heeft aangetoond industriële hoeveelheden van kwalitatief hoogwaardige recombinant humane eiwitten te kunnen produceren op een meer economische en minder immunogene wijze dan de gangbare op cell-line gebaseerde methoden.

Momenteel worden targets voor een enzymvervangingstherapie voor de ziekten van Pompe en Fabry geoptimaliseerd. Verder bevinden andere kandidaat-medicijnen zich in een vroege fase van ontwikkeling.

Pharming is een langdurig samenwerkingsverband aangegaan met de Shanghai Institute of Pharmaceutical Industry (“SIPI”), onderdeel van de Sinopharm Group (China), voor de gezamenlijke wereldwijde ontwikkeling van nieuwe medicijnen, te beginnen met een recombinant humane Factor VIII voor de behandeling van hemofilie A. De preklinische ontwikkeling en productie zal volgens wereldwijde standaarden bij SIPI plaatsvinden. De klinische ontwikkeling zal gemeenschappelijk plaatsvinden, waarbij iedere partner de kosten voor de respectievelijke geografische gebieden voor haar rekening zal nemen.

Pharming verklaart dat Nederland ‘Lidstaat van Herkomst’ is overeenkomstig het geamendeerde artikel 5:25a lid 2 van de Wet op het Financieel Toezicht

Bezoek voor meer informatie de website van Pharming: www.pharming.com

 

Forward-looking Statements

This press release of Pharming Group N.V. and its subsidiaries (“Pharming”, the “Company” or the “Group”) may contain forward-looking statements including without limitation those regarding Pharming’s financial projections, market expectations, developments, partnerships, plans, strategies and capital expenditures.

The Company cautions that such forward-looking statements may involve certain risks and uncertainties, and actual results may differ. Risks and uncertainties include without limitation the effect of competitive, political and economic factors, legal claims, the Company’s ability to protect intellectual property, fluctuations in exchange and interest rates, changes in taxation laws or rates, changes in legislation or accountancy practices and the Company’s ability to identify, develop and successfully commercialize new products, markets or technologies.

As a result, the Company’s actual performance, position and financial results and statements may differ materially from the plans, goals and expectations set forth in such forward-looking statements. The Company assumes no obligation to update any forward-looking statements or information, which should be taken as of their respective dates of issue, unless required by laws or regulations.

The distribution of this announcement in jurisdictions other than the Netherlands may be affected by the laws of relevant jurisdictions. Therefore any persons who are subject to the laws of any jurisdiction other than the Netherlands will need to inform themselves about, and observe any applicable requirements. Investors will need to base their investment decision on the prospectus and particularly the risk factors as described in the prospectus that the Company will publish in connection with the rights issue. When made generally available, copies of the prospectus may be obtained at no cost from the Company or through the website of the Company, subject to certain regulatory restrictions.

This announcement is for information purposes only and shall not constitute an offer to buy, sell, issue or subscribe for, or the solicitation of an offer to buy, sell, issue, or subscribe for, any securities in the Company or any other entity. Any such offer pursuant to the proposed rights issue will be made solely by means of a prospectus to be published in due course and any supplement or amendment thereto and any acquisition of securities in the Company should be made solely on the basis of the information contained in such prospectus.

Neither this announcement nor any copy of it may be taken or transmitted, published or distributed, directly or indirectly, in whole or in part, in, into or from the United States of America (including its territories and possessions, any state of the United States of America (the “United States” or the “US”)), Australia, Canada, Japan or the Republic of South Africa or transmitted, distributed to, or sent by, any national or resident or citizen of any such countries or any other jurisdiction where to do so would constitute a violation of the relevant securities laws of such jurisdiction (each a “Restricted Jurisdiction”). Any failure to comply with this restriction may constitute a violation of United States, Australian, Canadian,  Japanese or South African securities laws.

The securities mentioned in this announcement have not been, and will not be, registered under the US Securities Act of 1933 (as amended) (the “US Securities Act”), and may not be offered or sold in the United States except pursuant to an exemption from, or in a transaction not subject to, the registration requirements of the Securities Act.  No public offer of the shares is being made in the United States and the information contained herein does not constitute an offering of securities for sale in the United States. 

This announcement is directed only at persons whose ordinary activities involve them in acquiring, holding, managing and disposing of investments (as principal or agent) for the purposes of their business and who have professional experience in matters relating to investments and are: (i) if in a member state of the European Economic Area, qualified investors within the meaning of article 2(1)(e) of the Prospectus Directive (“Qualified Investors”); or (ii) if in the United Kingdom, Qualified Investors and fall within: (a) article 19(5) (investment professionals) of the Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) Order 2005, as amended (the “Order”); or (b) article 49(2)(a) to (d) (high net worth companies, unincorporated associations, etc.) of the Order (all such persons together being referred to as “Relevant Persons”). The term “Prospectus Directive” means Directive 2003/71/EC as amended and includes any relevant implementing measures in each member state of the European Economic Area.

Contact:

Pharming Group N.V.

Sijmen de Vries, CEO: T: +31 71 524 7400

Robin Wright, CFO : T: +31 71 524 7432

LifeSpring Life Sciences Communication, Amsterdam

Leon Melens :

T: +31 6 538 16 427

lmelens@lifespring.nl

FTI Consulting, Londen

Julia Phillips/ Victoria Foster Mitchell

T: +44 203 727 1136

print